torstai 7. heinäkuuta 2016

Yrttipenkin täydennystä ylläritaimilla

Viikonloppuna sain viestin äidiltäni, joka oli menossa erään taimiston loppuunmyyntiin ja kyseli olisiko puutarhassani jotain hyötykasvi tarpeita. Kasvupaikat ovat tällä hetkellä melko viljeltyjä ja uusien rakentaminen on aina oma puuhansa, mutta yrttipenkistä löytyi tilaa ja minkä aarrearkun hän tänään minulle toikaan.
Vaikka ja mitä, tässä pieni maistiainen niistä!

Salsa-korianteri taysin uusi tuttavuus. Rakastan kuitenkin Korianteria, jolla maustetut ruuat tempaavaat minut aina matkalle aasiaan, joten odotukset voisivat olla korkealla tämän suhteen!


Punainen basilika kivan värinen ainakin, ilmeisesti hieman miedompi kun tavallinen. Tavallista minulla kasvaakin kasvihuoneessa jo hyvän kokoinen puska, mutta eiköhän tällekkin löydy käyttöä. Basilika on myös yksi suosikkini.


Ai ai ai ja Italian rosmariini pensaat. Nämä pienen pienet ovat suoloisia ja kasvavat varmasti hellässä hoidossa vähintään yhtä suuriksi kun Italian serkkunsa!


Voihan Okra! Tämän viljelyyn pitääkin tutustua enemmän. Olen kyllä ihan fiiliksissä, tästähän voisi saada hienoa väriä vaikkapa hiuksiin! Kokeilin viikko sitten ensimmäistä kertaa kasvivärjäystä ja raparperilla ja kurkumalla sainkin aika villin keltaiset hiukset!


Pepino- päärynämeloni. Mikähän kumma tämäkin on? Jännityksellä katsotaan miten homma edistyy, ja meille kyllä ehdottomasti maistuu päärynämelonit jos päästään niin pitkälle!


Voiko tämä olla Fenkoli? :)Tilliä, tätä löysinkin porkkanalaatikosta kaksi korkeaa tainta, mistähän sinne kylväytyneet.


Ja tämän on oltava Selleri, eikö vain!


Venälaistä salviaa..Minkä kanssa sinä käytät salviaa? Minä en oikein ole keksinyt mihin tätä laittaisin, mutta onhan sitä ehdottomasti hyvä olla yrttimaalla! ;)


Kreikkalainen oregano. Vielä kovin pieni niinkuin kaikki nämä taimet, mutta toivottavasti jaksaa kasvaa. Penkissä jo mäkimeiramia, joka kasvaakin villisti, mutta ei haittaa ihana mauste sopii mihin vain!


Kasvimaalle pääsi kahta lajia. Tämä uusi ja aika ihmeellinen Parsaherne! Oletko sinä koskaan tavannut, tämänkin kasvua innolla jäänen odottamaan,


Muutamat mangoldit vielä kasvimaalle. Kerkesin istuttamaan nämä juuri ennen rankkasateita, joten kastelu tulikin sitten luontaisetuna! Jotain tästä jäi varmasti vielä puuttumaan. Ainakin muutamat kukkaset jäivät kuvaamatta..


Kasvihuone ja yrttipenkki koko komeudessaan, eikä yhtään stailattuna. Minun mummin perintöä ja aikojen alussa omistanut jopa lasisen katon. Meille kotiuduttuaan oli menettänyt lasikattonsa ja niinpä asennettiin uusi valokatteesta. Tänä keväänä jostain syystä yläoikealta oli lasi napsahtanut rikki ja se peitettiin ensi hätään harsolla, jonka pitävyys nyt näyttää hieman pettävän. Kauneus on onneksi katsojan silmissä. Vanhoista yrteistä löytyy Ruohosipuli, Sitruunamelissa, Piparjuuri, Mäkimeirami, Valkosipuli, Lipstikka, Raskalainenrakuuna ja muutamaa Minttua, ainakin.


Haaveilen itsekseni valtavasta (pitkästä) tunnelikasvihuoneesta..Mutta näillä mennään nyt ja ihan hyvä niinkin!


6 kommenttia:

 1. Kivoja kasvierikoisuuksia olet hankkinut yrttipenkkiisi. Mielenkiinnolla odotan kuulla minkälaista satoa niistä saa;)
  Minun mielestäni parempi vähän "aikaa nähnyt" kasvihuone kuin ei kasvihuonetta ollenkaa;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä olivatkin oikein mieluisia ylläreitä, toivottavasti eivät ole liian vaativia! :) Meille sopii onneksi ei niin vimpan päälle kun muutenkin ollaan ihan hyrskynmyrskyn ja hujanhajan siellä täällä (mm.lasten tuhat dubloa odottaa lastenhuoneen lattialla järjestäytymistä)! :D

   Poista
 2. Oletpas saanut hyvää yrttitäydennystä. Hyvältä näyttää nykyinen kasvihuoneesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli, oli äidiltä ihana ylläri! Kyllähan ne tomskut ovat ihan kiitollisina täällä kasvaneet :)

   Poista
 3. Sinulla on rento ja monipuolinen puutarha. Minun mökkiviljelyssäni on ongelmana se, että en ole koko aikaa paikalla. Poissaollessa taimet kuivuvat tai tukehtuvat liikaan kosteuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten ihanasti sanottu Rento! juuri sellainen tahtoisin tämän harrastuksen olevankin. Täällä mennään tällä hetkellä pienten ehdoilla, olisi kyllä ihanaa jos voisi viettää puutarhassa aikaa ja saada jotain aikaiseksi. Kyllähän se kerran kuukaudessa ajettu nurmikkokin mieltä lämmittää! Meilläkin tuppaa kasvit kärsimään kuivuudesta, vaikka paikalla oltaisiinkin! ;)

   Poista

Kiitoksia kommentistasi!