tiistai 12. tammikuuta 2016

Kurkistus talven kasvatuksiin

Onpa vaikea päästä alkuun näin pitkän hiljaisuuden jälkeen..Aloitetaan siis siitä mikä oli päällimmäisenä mielessä!

Kasvatatko sinä jotain näin sydäntalvella? Minullahan on ollut akvaario uusiokäytössä muutamana edellisenä vuotena, mutta tällä hetkellä tämä pölyyntyy kellarissamme. Lähinnä olohuoneen sisustelun tieltä siirrettynä odottamaan sopivaa paikkaa. Talomme on melko kompakti n. 70 neliötä. Juuri sopiva nykyiselle kokoonpanollemme, mutta ylimääräistä kun on joka nurkassa, uudelleen järkkäilyt vievät aina aikansa! Akvaario on kyllä ollut kätevä ja jotain vihreää on ollut aina tarjolla. Nyt lähinnä harmittaa kun kanoille ei saada aikaiseksi vihreää. Ehkäpä se kevätpörriäinen pääsisi yllättämään ja kasvatuskipinä taas syntyisi! Vaikka ainahan tässä on jotain viritteillä.


Tämän talven heräteostos Plantagenista, Sieni-istutusallas! 





Tämä osui käteeni ihan sattumalta kun kävimme hakemassa kukkia tyttäremme 1-vuotisjuhliin. Ohjeessa luki, että satoa jo kolmen viikon jälkeen. Ensimmäiseen sieneen taisi mennä pikkaisen reilu neljä viikkoa. Tämän jälkeen näitä on tupsahdellutkin tasaiseen tahtiin ja olen vahvasti päättänyt alkaa sieniviljelijäksi. Sen verran hauskoja ovat ja kasvatus huippu helppoa, pidetään vain kasvualusta kosteana, itselläni tämä on ollut jossain viileämmässä nurkassa (alle 20 astetta). Olisi mukava kuulla jos teiltä löytyisi kokemusta sienien viljelystä :) Bonuksena 3-v tyttäremme on alkanut syömään näitä raakoina, vaikka onkin tällä hetkellä kovin valikoiva makujen suhteen. 




Idätystä olen miettinyt jo monen monta kertaa, helppoa ja herkullista. Jotenkin sitä vaan kangistuu kaavoihinsa. Nämä idut olisi kyllä juuri sopiva projekti tyttärellemme. Taidankin ryhdistäytyä ja ottaa tämän huomiseen ohjelmaamme! Tänään hän pääsi pulkkamäkeen mummin kanssa ja sain tämän erikoisen kesken päivää olevan omanhetken kuopuksemme nukkuessa päiväunia. <3

Millaisia talviprojekteja sinulla on, onko jo tuleva kasvukausi tarkasti suunniteltuna vai mennäänkö fiiliksellä? 

Itse tahtoisin lisätietoja viljelykierrosta, kasvikumppaneista ja suunnitelmia puutarhamme hyötyviljelyn lisäämiseen! Syksyllä tartuimme äidin kanssa kasvitarjoukseen ja tilasimme valmiiksi keväälle esikasvatettuja hyötykasveja. Nämä kasvatetaan siis Kirkkonummella ja noudetaan kesäkuun kynnyksellä. Sieltä löytyy vaikka mitä herkkuja ja hyvään hintaan. Kyseisellä yrittäjällä oli viime vuonna ensimmäinen yritys tämän kaltaisessa myynnissä ja ongelmilta ei vältytty (suoraan kuluttajalle suurempia tukkumääriä edullisesti), mutta päätimme antaa hänelle toisen mahdollisuuden. Voisinkin paneutua tähän enemmän toisella ajalla, jospa sitä saisi vaikka itsensä innostumaan suunnittelusta. Nyt illan muutamat vapaatunnit on tullut lötköteltyä sohvannurkassa virkkuukoukun kanssa kera telkkarin huippu realityn.




Mukavia vidoinkin lumisia pakkaspäiviä teille näin vuoden 2016 alkuun! Vaikka nurkkissa tuuleekin pidetään varpaat lämpiminä, nämä töppöset virkkasin yksivuotiaallemme!




8 kommenttia:

  1. Hei Johanna. Onpas hauska tuo sieni-istutusallas. Kiva kun kävit vierailulla blogissani. Jäinkin blogisi lukijaksi; on mukava saada uusia blogikavereita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli! Mukavaa viikkoa sinull,e kiva kun jäit lukijaksi! Puutarha-blogit ovat todella inspiroivia! :)

      Poista
  2. Kiva tuo sienikasvatus-juttu. Ei ole ennen tullut kokeiltua, mutta nyt jos jostain löydän tällaisen, niin taidanpa hankkia ja kokeilla kasvatusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Tein juuri nopean lounaan näistä sienistä, omista munista, luomu pekonista, avokadosta ja riisistä, Nam! Minulla alkaa myös metsästys mistä löytäisin lisää sienivaihtoehtoja! :) linkkivinkit edottomasti sallittuja! :)

      Poista
  3. Ui, olin jo ehtiä innostumaan sienipostauksestasi kunnes näin suloiset pienen taaperon jalat. Sellaisen kasvua haluaisin seurata <3 Krooninen vauvakuumeeni on vaihtunut mummokuumeeksi. Laskettu aika on mahdollista vasta vuosien päästä, jos joku neljästä lapsestani olisi niin onnekas. Ihanaa vuoden alkua teille <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi, onhan nuo pienet aivan fantastisia! 3,5-vuotta sitten esikoinen mullisti maailmamme ja kuopus täytti loppuvuodesta ensimmäisen vuotensa. Tällä hetkellä olen niin kiinni näissä, että pienetkin (herkkusienten kasvatus sängyn alla) "omat jutut" tuottaa suunnatonta tyydytystä! :) Tsemppiä mummokuumeeseen, eiköhän sekin odotus aikanaan palkita! :)

      Poista
  4. Vallan mainio idea kasvattaa itse herkkusienet! Kiitos vinkistä ja mukavan pirteitä tammikuun pakkapäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, samoin sinulle! On kyllä ollut hauska seurata sienien kasvua ja poimia satoa keskellä talvea. Tässä välissä kävikin pieni notkahdus kasvattelussa, kun ylikastelin ja pidin liiankuumassa +20 asteessa. Sienet alkoivat kellastumaan ja nuupahtamaan..Onneksi tilanne näyttää korjaantuneen poistettuani liiat vedet ja siirrettyäni viileämpään.

      Poista

Kiitoksia kommentistasi!