keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Halloumi juuston valmistus

Ollaan kokeiltu nyt kaksi kertaa Halloumin valmistusta, suosittelen ehdottomasti. Meillä ei ollut hajuakaan miten juustoja valmistetaan, mutta mehän rakastetaan juustoja. Minä ainakin voisin varmasti elää pelkillä juustoilla! Ai jai! Jospa siis kokeiltaisiin niiden valmistamista itse. Ensimmäinen kerta oli hermoja raastavaa, eihän me tiedetty ollenkaan millainen prosessi se olisi ja miltä minkäkin valmistusvaiheen kuuluisi näyttää. Harmiksemme emme myöskään löytäneet heti kunnollista ohjetta. Kun aloitimme valmistuksen ensimmäisellä reseptillä rupesimme pian epäilemään sen paikkansa pitävyyttä, niinpä aloimme etsimään jotain reseptiä, josta selviäisi edes hieman miltä missäkin vaiheessa massan kuuluisi näyttää.
Ekalla kerralla mentiinkin kolmen eri reseptin voimin ja kokonaisuudessaan kokeiluun meni yksi ilta ja pieni raapaisu yöstä, mutta kannatti ehdottomasti. Oli myös mukava huomata, että kun jonkin asia näytti menevän metsään hommaa ei tarvinnut kuitenkaan aloittaa kokonaan alusta vaan siirryimme vaan askeleen taaksepäin. Esimerkiksi ensimmäisellä kerralla emme huomanneet pitää maitoa juoksuttimen kanssa tarpeeksi lämpöisenä, joten jonkun ajan kuluttua ja asian huomattuamme nostimme vain lämpöä ja homma alkoi etenemään (vaikka olimme jo nostaneet ei valmiin massan valutukseen).

Meidän paras Halloumi resepti:

3litraa maitoa (ihan mikä vain maito kelpaa, oman mieliteon mukaan)
3tl juustonjuoksutinta (pieni punakorkkinen purkki kaupan juustohyllyltä)
suolaa


Ensimmäisenä lämmitetään maito 34 astetta.
Lisätään juustonjuoksutin.
Pidetään n.tunnin verran tämä 34 asteen lämpöä yllä.
Juustomassa erottuu selvästi herasta, tätä pitäisi pystyä leikkaamaan veitsellä. Jos ei onnistu jatka vielä juoksutusta.
Siirrä juustomassa harsolla vuorattuun siivilään tai juustomuottiin, laita päälle harsolla peitetty paino, mitä painavampi sitä parempi. Massan annetaan valua niin kauan kun Heraa valuu. (me söimme illallisen ja kävimmekoiralenkillä :)

 Älä heitä kattilaan jäänyttä heraa pois vaan anna sen jäähtyä.


Kun juustomassa alkaa olla valutettu, lämmitä kattilassa oleva hera (lämmitin myös massasta valutetun heran) kiehuvaksi ja lisää siihen n. yksi rkl. suolaa. 
Kattilaan jäänyt juustomassa nousee pintaan ja on valmista riccotan tyylistä juustoa. Sitä tulee yleensä muutama teelusikallinen, Herkuttele se vaikka heti.
Leikkaa juustomassa muotista sinulle ja kattilaan sopiviksi paloiksi ja kiehauta herassa noin 15min, kuitenkin niin kauan että juusto nousee pintaan.
Nosta tasolle levähtämään hetkeksi (meillä lepäsi varmaan puolisen tuntia).
Valmista suolavesi. Suolan määrä riippuu siitä kuinka suolaista juustoa tahdot. Me laitoimme vajaa 2rkl ruususuolaa ja tuli oikein hyvää, ei liian suolaista ja vettä tietenkin sen verran, että peittää juusto palat.
Anna tekeytyä yön yli jääkaapissa ja herkuttele seuraavana päivänä omatekemällä Halloum juustolla. Paista pannulla ja nauti, vaikka tällaisten herkku Hampurilaisten muodossa!
Seuraavaksi aiotaan kokeille Fetajuuston valmistusta! NAM! Myös jossain vaiheessa kokeillaan juoksutusta sitruunamehulla ja ensi keväänä tutkitaan mitkä luonnonkasvit sopivat juoksutukseen!


2 kommenttia:

 1. Moi! Kivat yksityiskohtaiset ohjeet juuston valmistukseen. :)
  Osaatko sanoa kuinka paljon valmista juustoa tulee tuosta kolmesta litrasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, siitä on jo jonkin aikaa, kun viimeeksi teimme Halloumia, niin tarkkaa määrää en nyt valitettavasti osaa tähän sanoa. Harmi kun emme laittaneet sitä ylös. Olisikohan puoli litraa kaukana totuudesta. Ei kuitenkaan litratolkulla, neliskulmainen juustomuotti oli passeli! Toivottavasti ohjeesta on sinulle hyötyä, pitäisikin taas joku päivä löytää juustonvalmistukselle aikaa! :)

   Poista

Kiitoksia kommentistasi!