perjantai 17. lokakuuta 2014

Pihlajanmarjajauhe


Pihlajanmarjajauhe on ollut ihan ykkösjuttu nyt syksyllä. Meiltä pääsee suoraan pihalta metsään, joka pullistelee pihlajanmarjaa. Sieltä olemmekin käyneet useamman kerran keräilemässä niitä korin täydeltä. Innostus taisi oikeestaan lähteä kauppareissusta Ruohonjuureen, kassalla näin pienen paketin kyseistä jauhetta huippuhintaan. Ajattelin siis taloudellisesti kokeilla itse, nyt kun kuivurikin löytyi kotoa.
Tässäpä tekemistä ja tulosta!
Tähänä kuivuriin saa todella kivasti tavaraa kuivumaan, joku äidin ikiaikainen ja hyvin toimii. Saa asetettua kolmelle lämmölle, mutta itse olen pyöritellyt vain pienimällä.
Pihlajanmarjojen kuivattamisessa menee melko kauan, noin kaksi vuorokautta. Tietenkään ihan kokoajan kone ei ole hurisemassa. Kokeilin kuivattaa ensiksi vuorokauden, jonka jälkeen käyttää blenderissä ja tämän jälkeen taas kuivattaa ja vuorokauden jälkeen taas jauhaa. Helpointa taitaa kuitenkin antaa marjojen kuivua kokonaan kuivurissa ja tämän jälkeen jauhaa kerralla, jos siis tahtooihan sileää jauhetta. Marjojen on oltava kivikovia. Ainakin minulla on onnistunut hyvin näin. Tämä siis ihan perus Obh:n kone, joka jauhaa myös jääpalojaPihlajanmarja on runsaskuituinen ja sisältää paljon c-vitamiinia. Olenkin laittanut jauhetta milloin jugurtiin, smoothien tai leivontaan. Maku on paljon miedompi kuin suoraan puusta poimittuna.Herkkuaamiainen: Itsepuristettua omenamehua ja luonnonjugurttia pihlajanmarjajauheella ja itsetehdyllä omenahillolla.Tämä saattaakin olla tämän joulun hitti sen verran paljon on tullut kuivatettua. Muutamia purkkeja olemmekin jo antaneet lahjaksi. Viime yö on tainnut olla melko kylmä ainakin aamulla pihalla näytti siltä,
jospa sitä kuitenkin kävisi vielä yhden korillisen keräämässä.

3 kommenttia:

 1. Hei! Törmäsin tähän ohjeeseesi kun etsin mitä tehdä pihlajanmarjoista. Niitä kun meillä tänä vuonna puut pullollaan. Kysyisinkin että keräsitkö marjat vasta ensimmäisten yöpakkasten jälkeen vai heti kun marjat tuntuvat kypsiltä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Keräsin paljon ennen yöpakkasia ja jonkin verran niiden jälkeenkin. Valmiissa jauheessa ei ollut makueroa! Ei yhtään kitkerää vaan juuri sopivaa. Täytyykin muistaa kerätä taas tänä vuonna kun marjojakin näyttää tulevan valtavasti! :)

   Poista
  2. Moikka! Keräsin paljon ennen yöpakkasia ja jonkin verran niiden jälkeenkin. Valmiissa jauheessa ei ollut makueroa! Ei yhtään kitkerää vaan juuri sopivaa. Täytyykin muistaa kerätä taas tänä vuonna kun marjojakin näyttää tulevan valtavasti! :)

   Poista

Kiitoksia kommentistasi!