tiistai 26. marraskuuta 2013

Kylpyhuoneremontti rintamamiestaloon, rakennuslupa


Meidän nykyinen vessa on melkein alkuperäinen 1959 tai siis ihan alkuperäisessä ratkaisussa ei ilmeisesti nykynormeihin totuttua posliinista vessanpönttöä ollut. Jossain vaiheessa sinne siis ilmestynyt. Toisaalta ihan toimiva. Jollekkin olisi riittänyt vain pieni pintaremontti tai sitten yön pimeinä tunteina asennettu suihkukaappi, mutta onneksi tämä talo on meidän ja saadaan tehdä asiat niin kuin halutaan!


alkuperäinen vessa

Päätettiin melkein heti, että tarvitaan suihku tähän meidän keskimmäiseen asuinkerrokseen. Talossamme on kyllä kylpyläosasto kellarissa, oikein mukava ja toimiva, mutta kaikki jotka ovat joskus tutustuneet alkuperäisessä kunnossa oleviin rintamamiestaloihin tietää, että nämä kylpylät ovat melko vaatimattomia. Vaatimaton ei meitä kuitenkaan pahemmin haittaa, suurin haitta on talvi ja kylmä kellarimme. Emme siis lämmitä kellaria muuten kuin saunalla. Tällä hetkellä tosin irtopatteri pienen pesukone vahingon satuttua. Toivomme, että tämä lämmitettävässä tilassa oleva suihkutila helpottaisi päivittäistä pesua, ja nyt kun lapsen kanssa täällä ollaan tuntuu tälläinen vaihtoehto miellyttävältä. Se mitä kellarissa olevalle saunalle tapahtuu on vielä harkinnassa. Toisaalta tahtoisimme tämän kosteutta keräävän tilan pois kellarista ja hankkia, vaikka pihasaunan. Ei välttämättä helpoin vaihtoehto, mutta meidän mieleen sopiva. Lähipiirissämme on henkilö, joka on sairastunut homeesta ja tiedämme kuinka vakava asia tämä on. Joo joo ainahan niitä kellarisaunoja on ollut, mutta nyt kun olemme tämän ihanan, hankalan, kodikkaan ja vaativan paikan löytäneet yritämme kaikin keinoin pitää sen terveenä. Tämä vanha puutalo tuntuu niin hyvältä paikalta. Saunassamme on kuitenkin kaksi toimivaa viimekeväänä slammattua hormia, joten miksi sinne ei voisi ajatella vaikka isoa muurattua leivinuunia, jolla hoitaa osaksi talon lämmitystä. Saa nähdä mitä keksitään, Ihanaa kun on tilaa ja mahdollisuuksia unelmiin!

No niin itse remontiin. Viime keväänä heräteltiin siis ajatusta kylppäriremontista. Meille selvisi jonkin ajan kuluttua, otettuamme yhteyttä Espoon rakennusvalvontaan ja käyttyämme kymmeniä tunteja netissä kaiken maailman säädöksiä selvitellen, että projektimme vaatii Rakennusluvan. Nykyisessä vessassamme ei siis ole lattiakaivoa, eikä näin ollen ole märkätila. Apua, meillä ei ollut siis mitään käsitystä remontoinnista jos maalausta ei oteta huomioon. Halusimme kuitenkin kunnon kansalaisina kokeilla onneamme ja selvittää hieman lisää mitähän kaikkea tähän sitten vaaditaan. Teimme kyselyn johonkin tällaiseen netin remonttisivulle, jossa kilpailutetaan tarjouksia. Olimme ihan metsässä. Saimme tarjouksia koko remontista ja summat olivat tähtitieteellisiä n. 25 000 euroa. Eräs firma olisi tehnyt tarvittavat piirrustukset ja hakenut rakennusluvan vajaaseen 10 000 euroon. Kyse on siis vajaan neljän neliön tilasta, mielestämme nämä olivat kohtuuttomia hintoja, joten jatkettiin selvittelyä. Ajattelimme aluksi että meille riittää, jos löydämme jonkun piirtämään tarvittavat piirrustukset rakennuslupaa varten. Ja niinkuin arvata saattaa ei meillä ollut lainkaan käsitystä minkälaisia piirrustuksia ja kenen piirtämiä nämä pitäisi olla. Ollaan siis väännetty nämä rautalangasta ja monen mutkan kautta. Rakennusvalvonta ei valitettavasti auttanut tällaisia uunoja. Liian ammattimaisia. Heh, nyt voidaan jo hieman hymyillä. 


vessan halltex seinälevyt purettuna

Löysimme kuitenkin viimein henkilön, joka lupasi hankkia koko paketin, siis rakennuslupaa varten tarvittavat palikat kasaan ja hakemaan luvan rakennusvalvonnasta hintaan joka oli meidän kukkarolle sopiva. No olisihan se ollut liian hyvää ollakseen totta. Saimme hinta-arvion n. 600e +alv 24%. Tietämättöminä tartuimme tähän ja kun meille luovutettiin piirrustuksia selvisi, että lupahakemus vaatii paljon muutakin mitä tämä henkilö oli meille hankkinut ja mitä hänen pätevyydellään oli mahdollista järjestää. Saimme häneltä RAKENNEPIIRRUSTUKSET meiltä puuttui vielä LVI-suunnitelmat ja vastaava työnjohtaja, joka tarvitaan rakennusluvan varaisiin remontteihim. Noh tästä hieman ärsyyntyneenä päätimme taas selvitellä asioita ja varsinkin hintoja mitä nämä tulisivat kustantamaan. Tahdomme olla varmoja ettei meitä huijata ja koska asia oli meille täysin vieras ja telkkarista tulee ohjelma Huijarirakentajat halusimme olla perusteellisia. Sitten tuli kesä ja ihana kesäloma. Nautimme elämästä ilman huolenhäivää tulevasta remontista. Tietenkin aika ajoin asia nousi mieleen ja hakkasimme hetken päätä seinään kunnes taas jatkoimme elämästä nauttimista. Nyt syksyn saavuttua päätimme taas ottaa härkää sarvista! Hankimme LVI-piirrustukset hinta 250 sis alv ja kontaktoimme vastaavaa työnjohtajaa, oikeastaan ainoaa joka suostui ottamaan tällaista pojektia vastaan hinta 1000e sis alv + käynnit 150e, todennäköisesti käyntejä 3-4kpl. Aika näyttää. Tietenkin nyt kun me olimme valmiita ja sisäistäneet suurimman osan asiaa palkkaamamme Rakennesuunnittelija (joka oli palkattu hakemaan rakennuslupa) oli karannut pitkälle syyslomalle. Jonkin aikaa häntä pommitettuamme niin s.postitse kun puhelimitse aloimmekin olla varmoja ettemme kuulisi hänestä enää. Asia alkoi jo oikeasti vaivaamaan. Tapahtui ihme, saimme vastauksen hänen vaimoltaan jossa luvattiin että asiaamme aletaan hoitaa heti huomenna. Ja näin taisi todella käydä, koska viimeviikolla postilaatikosta löytyi mikäs muu kuin HYVÄKSYTTY RAKENNUSLUPA. Tästä vaimon viestistä aikaa vajaa kuukausi. Voi tätä onnenpäivää! Nyt on ensimmäinen etappi saavutettu. Tämä täytyykin ottaa opetuksen kannalta, vaikka jonkin verran valehtelisin jos väittäisin, että täysin ilman eripuraa tästä olisi selvitty. Onneksi kuitenkin tähän asti. Ja lupasimmekin itsellemme, että hankimme tulevaan kylppäriimme hieman jotain ekstraa, kaiken vaivannäön palkaksi. 


Puretut vaatekaapit viereisestä huoneesta

Tässä vaiheessa siis mennään. Toivottavasti Remontin lopputulos palkitsee meidät aikanaan ja toteamme, että kaikki tämä on ollut tämän arvoista. Pitää vaan pitää pää kylmänä ja oppia antamaan asioille aikaa. Tämä onkin ollut hieman hankalaa entiselle kaikki heti tässä näin asenteella eläneelle ihmiselle.Lopuksi vielä ihanaa alkutalven maisemaa pihaltamme!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi!