tiistai 26. huhtikuuta 2016

Perunat maahan


Viikonloppuna jumpattiin pihalla, perunamaan kääntöä ja istutusta!
Talven aikana olimme onnistuneet idättämään perunan jos toisenkin ja näitä riittikin koko maahan. Vähän jännittää miten lähtevät kasvuun, aiempina vuosina käytetty tarkoitukseen ostettuja siemenperunoita. Laitettiin vähän tiheämmin ja kokeiltiin ensikertaa härkäpapun ja perunan rinnakkaisviljelyä. Myös porkkanat löysivät paikkansa yhdestä kasvulavastamme.
Vähän jäi multaa vielä seuraavaan projektiinkin, mikä näkyykin kuvassa oikealla. Saimme aloitettua maankääntämisen mansikkamaata varten. Se tulee siis tuohon perunamaan jälkeen. Onneksi tällä ei käsittääkseni ole vielä tulipalokiire vaan varsinkin taimien itutusta kannattaisi pantata lämpimimmille keleille. Tietäsitkö sinä mistä kannattaisi kysellä hyviä mansikantaimia pääkaupunkiseudulla? :)


Oletko sinä jo istuttanut maahan perunat tai jotain muuta? Vai viljeletkö perunat vaikka ämpärissä? Tämä tosissaan tuntui hieman aikaiselta kun juuri peitettyämme istutukset harsolla saimme niskaamme räntä/raekuuron, mutta viimevuotisten menkintöjen mukaan olimme vuosi sitten tähän aikaan täysin samoissa puuhissa!


7 kommenttia:

 1. Vanhan Kansan uskomusten mukaan oikea perunanistutuspäivä on Kustaanpäivä eli 6.6., koska sen jälkeen ei halla enää tapa niitä. Itse olen kyllä istuttanut jo ensimmäiset 12 varhaisperunaa viime viikonloppuna. Olen ryhtynyt viime vuosina istuttamaan perunoita erissä parin viikon välein - sillä tavoin pientä uutta perunaa riittää pidempään. Ja talvisäilytykseen tarkoitettuja perunoita ei ole tarvis nostaa ennen kuin kellari on jo kylmentynyt. Tosin olen miettinyt myös sitä, miten porrastus ja myöhäinen istutus vaikuttavat ruttoon - onko vanhemmat kasvit alttiimpia, jolloin myöhäisemmät voisivat jatkaa kasvuaan vai sairastuuko koko viljelmä aina yhtä aikaa, jolloin myöhemmin istutetut perunat jäävät pieniksi, koska varret on niitettävä? Viime kesänä jouduin niittämään kaikki joskus elokuussa, mutta jätin perunat silti maahan. Varastossa ei merkittäviä ruttotuhoja, mutta viimeksi istutetut perunat jäivät pieniksi, olivat kyllä myös ihan eri lajiketta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh hoh! No vanhan kansan mukaan ollaankin sitten huippu ajoissa. Meillä oli viime kesänä sama, niitettiin loppukesästä varret ja jätettiin maahan perunat, joita nostettiin sieltä tarpeen mukaan. Viimeiset syötiin joulukuussa. Luulisin että vanhemmat ovat alttiimpia rutolle, mutta luulisin sen leviävän koko satoon sitten kun lähtee leviämään...osaisikohan joku asiantuntija vinkata tuohon tarttumiseen? :) ajateltiin laittaa vielä myöhemmin jotakin ns. talviperunaa jota voisi varastoida paremmin pidemmälle talveen. Mitä lajia sinä olet istuttanut myöhemmin?

   Poista
  2. Oh hoh! No vanhan kansan mukaan ollaankin sitten huippu ajoissa. Meillä oli viime kesänä sama, niitettiin loppukesästä varret ja jätettiin maahan perunat, joita nostettiin sieltä tarpeen mukaan. Viimeiset syötiin joulukuussa. Luulisin että vanhemmat ovat alttiimpia rutolle, mutta luulisin sen leviävän koko satoon sitten kun lähtee leviämään...osaisikohan joku asiantuntija vinkata tuohon tarttumiseen? :) ajateltiin laittaa vielä myöhemmin jotakin ns. talviperunaa jota voisi varastoida paremmin pidemmälle talveen. Mitä lajia sinä olet istuttanut myöhemmin?

   Poista
 2. Blogisi vaikutti mielenkiintoiselta joten jäin lukijaksi. Käyhän kurkkaamassa inun blogini,. http://kasvimaaelamaa.blogspot.fi/ p.s kasvatan itsekkin lavassa perunaa ja porkkanaa, herneitä on myös tuloillaan ja niistä teenkin seuraavan postaukseni blogiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Anne! Kiva kun löysit tiesi blogiini. :) Käynkin pikimmiten kurkkimassa sinun blogiasia. Meillä laitettiin herneitä toissapäivänä lasten kanssa lavaan kasvamaan. Porkkanat alkaa pikku hiljaa näyttäytymään myös. Perunat ja härkäpavutkin ansaitsivat jo uuden maininnan niin kivalta perunamaamme näyttää!

   Poista
 3. Tulin tänne pitkästä aikaa käymään ja heti pisti miettimään, että joko teidän mansikkamaaprojekti on edennyt?

  Kommenttina noihin perunajuttuihin vielä, että sertifioidut perunat ovat siitä hyviä, että niissä ei ole varmuudella joitain perunan tauteja kuten muistaakseni rengasmätää. Rutto leviää puolestaan pikkuhiljaa koko kasvustoon (oman kokemuksen perusteella), leviäminen tapahatuu äitini oppien mukaan vanhoihin ja jo heikentymässä oleviin varsiin. Ja nyt joku asiantuntija voisi sitten tietysti kumota kotoa saadut opit, jos huomaa ne erheellisiksi...

  Sini K.
  www.kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mansikoita löytyy kahdesta kasvitunnelista! :) Tästä on pitänytkin kirjoittaa, mutta aika senkun hujahtaa ja iltaisin kun lapset on saatu nukkumaan on tehnyt mieli kääntää itsensä off tilaan ;)
   Perunoita jännitettiin melkoisesti ja näyttää että suurin osa olisi ainakin itänyt kuten myös härkäpapu. Muutamia maanpäälle ilmestyneitä pienen pieniä perunoita jouduin jo peittelemään mullalla. Nyt on vaan toivottava parasta ja seurattava kasvua, mutta ihan hyvällä fiiliksellä mennään. Ihania alkukesän hellepäiviä sinulle! :)

   Poista

Kiitoksia kommentistasi!