torstai 4. syyskuuta 2014

Omenoiden säilöntää osa 1.

Omenoita puut pullollaan, mutta niin näyttää olevan myös pihamaa. Meillä siis sataa omenoita! Mitäs näille tehtäisiin? Ensin keräsin maahan tippuneita omenoita kanoille, mutta eiväthän ne niitä valtavia määriä popsineet. Äitini innoitti minut tuoremehun puristukseen tuomalla hassun härvelin, jolla tämä onnistuisi.

Keräsin suunnilleen kaksi kertaa tällaisen määrän (n.30l) ja  mitähän kaikkea siitä valmistuikaan!
Keskellä mehustin härveli. Omenat lohkottiin ja työnnettiin härvelin ylhäältä koneeseen, joka puristi niistä mehut irti. Kamalan helppoa kun ei tarvinnut ollenkaan omenoita perata. Sakkaahan tämä aiheutti päänvaivaksi, joten kiposta kannatti heti kuoria päällimmäiset pois. Kone veti suunnilleen kolme litraa omppua ennen kun alkoi yskimään ja masiina oli tyhjennettävä. Suurimman osan tätä mössöä heitin kompostiin, mutta osan saivat myös pikkukanasemme.
Huh huh mikä määrä sakkaa taas kuorittiin päällikerros ja sen jälkeen jääkaappiin tekeytymään yön yli.


Aika kivasti mössöt laskeutuivatkin pullon pohjalle, mutta tarkkana tyttönä suodatin myös sakan. Valitettavasti kaikki meidän harsot olivat pesussa, joten jouduin keksimään muuta. Suodatinpaperi oli siihen asti ok kunnes repesi, kaikki repesi, joten käytin loppujenlopuksi talouspaperia, joka oli hidasta, mutta toimivaa.
Lopputulos reilut neljä litraa tuoretta mehua pakkaseen talven varalle. Olihan tuossa hommaa, mutta ehkäpä ensiviikolla voisin jo tehdä uuden kierroksen. Herkkumehua! Käytin siis kolmea omppulaatua. Ainakin Valkeaa kuulasta, Punakanelia ja yhtä oikein punaista ja makeaa. Naapuri epäili nähneen puussa joskus lippusen punainen Melba, mutta emme ole ollenkaan varmoja tästä laadusta. Kuitenkin isoja ja makeita!


Sakkaa sakkaa hirveät määrät sakkaa. Osa meni viemäristä alas, mutta jossain vaiheessa aloin miettimään myös sille käyttöä. Siispä pullien paistoon! Pullataikinaohje jauhopurkista, mutta nesteeksi käytin ainoastaan tätä omppusakkaa. Toimi loistavasti ja antoi sopivasti pulliin makua. Taikina jopa nousi kivasti, vaikka käytössä oli vain kuivahiivaa.Mutta eihän se sakka siihen loppunut. Kun olin saanut kaikki mehut siivilöityä sitä oli vielä reilu litra. Kaapista löytyi hillosokeria, joten mitäs sitä muutakaan kun Hilloa keittämään.

Meidän Omppuhillo-ohje:

Kävin noukkimassa noin litran lisää omenoita ja pilkoin ne pataan.
Lisäsin omppusakan ja n. kilon hillosokeria.
Annoin kiehua vajaan salkkarin verran.
Soseutin massan ja kiehautin uudestaan.
Nappasin kaapista kasan lasipurkkeja ja keitin ne kiehuvassa vedessä.
Täytin Herkkuhillolla!


Hillo olikin tosi namia ja tällä tavoin valmistui reilu kaksi litraa. Oikein kivasti siis meidän käyttöön.

Hilloaminen oli niin helppoa, että sitä tehdään kyllä varmasti lisää. Ensimmäistä kertaa siis näitä kokeiltiin, mutta kerta ei varmasti jäänyt viimeiseksi.2 kommenttia:

  1. Monipuolista omppujen käyttöä! Täällä V-vyöhykkeelläkin tulee nyt runsaasti omppuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Taitaa kaikilla olla tämä syksyy omppurikas! Eilen taas poimittiin maasta valtava kasa, ne taidan tällä kertaa säilöä ihan soseena pakkaseen! Tietenkin täytyy pieniosa hillota. Myöhemmin sitten lisää tuoremehua!

      Poista

Kiitoksia kommentistasi!