torstai 21. tammikuuta 2016

Unelma Ananaksesta

Sain linkkivinkin syksyllä ananaksen kasvatuksesta ja innostuin ajatuksesta. Muistelen joskus lukeneeni kukkalehdestä, että jollain olisi oman ananaksen kasvatus onnistunut. En tosin muista millaiset puitteet hänellä oli. Mutta yriteään nyt sitten! Ostin kaupasta Luomu ananaksen, jossa oli elinvoimainen tukka. Leikkasin hedelmälihan mahdollisimman tarkasti irti kannasta ja irroitin varovasti muutaman kerroksen lehtiä. Asetin tämän vesilasiin niin, että kanta ylettyi juuri veteen asti, laitoin vielä muovihupun (pakastepussin) päälle sitomaan kosteutta. Vaihdoin tunnollisesti vettä melkein joka päivä pitkän aikaa, kyse oli varmasti viikoista. Vihdoin kuitenkin alkoi näkymään hentoja juuria. Jes! Juurien ilmestyttyä nappasin muutaman lehtirivin vielä pois ja sieltähän niitä juuria kasvoi lisää.




Annoin ananaksen juurtua rauhassa ja näitä tulikin koko ajan lisää. Pidin pakastuspussia kannan päällä.
Jossain vaiheessa ajattelin, että nyt niitä on tarpeeksi ja kävin ostamassa kaupasta multaa istuttamista varten. Mutta kuinkas kävikään.
Pakkaset paukkuivat menemään ja multapussi jäätyi pihalle odottamaan lämpimämpiä istutusaikoja.

Nyt tilanne on se, että juuret ovat jo kymmeniä senttejä pitkät ja uusia lehtiä on kasvanut kannan päähän pitkälti. Kuinka kauan uskallan tätä pitää enää samaisessa vesilasissa, ettei yhtäkkiä vain nuupahda!? Enpä tosin olisi uskonut pääseväni näinkään pitkälle, mutta olisihan se kurja jos projekti nyt päättyisi. Nim. muutaman kerran multapussin ohi kaupassa kulkeneena. Eipä taida auttaa muu kuin matka kukkakauppaan mahdollisimman pian. Pieniä multapusseja tosin taidetaan myydä ihan lähimarketissa jos en täysin väärin muista. Taytyykin tarkastaa tilanne heti seuraavalla kauppareissulla. Tästä pääsenkin aasinsiltana taas akvaarioon, sinnehän sille saisi varsin trooppista ilmastoa kehiteltyä luulisin!





Eksoottisiin tunnelmiin toivotan mukavaa loppuviikkoa mm. matkamessujen merkeissä!

Messuille ollaankin järkätty vaimon kanssa treffit! Lapset mummilaan ja kahden kesken (tuhansien muiden sekaan) laatuaikaa viettämään! Muutama reissu polttelee jo mielessä, jospa niihin löytäisimme tarpeelliset kimmokkeet ja pääsisimme todenteolla ajatusasteesta toteutukseen! Saa nähdä joitain vuosia sitten messut tuottivat pettymyksen, mutta ajat ovat muuttuneet ja matkareititkin hieman, joten avoimin mielin messuilemaan niin eiköhän siitä hyvä tule!



3 kommenttia:

 1. Mahtava idea! Täytyy ehkä kokeilla. Teillä on muutenkin ihania puutarhajuttuja. Jospa ispiroituisi ensi kesäksi laittamaan vähän enemmän omaankin pihaan syötäviä kasveja. Täällä päin on vaan ihan älytön lehtokotilo-ongelma. Asiasta ihan toiseen. Mä luen niin paljon raskaaksi yrittävien blogeja, että ajattelin automaattisesti 'ananaksen' tarkoittavan vauvaa. :D Mietin, että onpas heillä erikoinen tekonimi mutta onhan niitä kaikenlaisia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kanat rakastaisivat teidän lehtikotilo-ongelmaa! ;) Taisipa olla yllätys kun tekstistä pomppasi esiin ihan vain syötävä ananas, mutta miksi ei odotuksellakin voisi olla tekonimenä ananas, ei ollenkaan hullumpi!

   Poista
 2. Oho, onpas kasvanut hyvin! Kerran kokeilin vastaavaa, mutta laitoin kannan suoraan multaan ja ei yrittänytkään lähteä kasvuun.

  VastaaPoista

Kiitoksia kommentistasi!