keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Kuusenkerkkäsiirappi ohje


Meidän pihaa ympäröi osittain kuusiaita ja tämä aita alkaa olla jo melko villi, joten mitäs muuta sitä tekisi kun kerkkiä keräisi ja siirappia valmistaisi.

Kuusenkerkät ovat siis kuusen vuosikasvua, näitä ihania vaaleanvihreitä neulasnappeja. Näitä ei missään tapauksessa saa kerätä ilman maanomistajan lupaa, koska viethän samalla kuusesta sen vuoden kasvupituuden. Kysy siis aina lupa! Mielestäni näitä voi kerätä keväällä aina niin pitkälle kun ne ovat vaaleanvihreitä, riippuu kovin paljon kasvupaikasta ja keväästä. Kannattaa siis käyttää maalaisjärkeä. Parasta siirappia kuitenkin syntyy kuulemma 2-3cm pituisista kerkistä.Tässä minun ohjeeni, yksinkertainen ja toimiva hieman vain aikaa vievä.
Iso kulhollinen kerkkiä n. 5 litraa 
Vettä peittämään kerkät
1,5 kilo sokeria


Kerkkien määrää ei kannata ihmetellä, ne menevät kasaan hyvin pian. Keitä vähintään 2 tuntia!

Parin tunnin keittelyn jälkeen kerkät siivilöidään ja lisätään keitinveteen sokeri. Tämän keväisen kokeiluni pohjalta ei kannata vähentää sokeria, keittoaika vain pitkittyy liian pienellä sokerimäärällä.Keitä pitkään noin neljä tuntia! Tai sitten niin kauan, että keitoksesta tulee siirappista.
Siirapit purkissa! Tämä määrä taisi tulla kahdesta erästä...ja maistui loistavasti kesäpäivänä raparperipiirakan päällä.Kaikkea kannattaa kokeilla. Tämä vie vain aikaa, mutta mikäs tässä, kotiäidille kun kuitenkin tulee kotipäiviä niin samallahan sitä siirappia keittelee! Löytyisiköhän sitä vielä varjon puolelta kerkkiä yhteen kertaan...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi!