perjantai 6. maaliskuuta 2015

Nokkostee

Aiempina vuosina tämä viheliäinen kasvi, nokkonen on ollut vain riesa. Kasvaa siellä sun täällä ja pistelee ikävästi!
Viime kesänä mietin mitä tehdä kaivomme vierustalle, jossa nokkonen valtoimenaan kasvoi.
Ensin aloin raivaamaan näitä kanoillemme. Luettuani jostain, että nokkonen lisää munan tuotantoa. Aloin kuitenkin pohtimaan jospa voisin hyödyntää tätä myös itselleni. Keräsin nuorta nokkosta noin 15 senttistä. Tuore nokkonen on ryöpättävä, jotta poltinkarvojen myrkky häviää (muista kuitenkin huuhdella kylmassä vedessä ennen keittämistä). Kuivaaminen tai pakastaminen poistaa myös myrkyn. Minä kuivasin saaliini myöhempää käyttöä varten. Sitä saalistahan sitten kertyikin ja tänä vuonna ajattelin aloittaa heti kun kasvi näyttäytyy lumien alta. Tämän talven aikana olen ahkerasti juonut siitä valmistettua teetä. Helppoa ja hyvää ei mitenkään voimakasta, menee alas sellaisenaan. Olen lisännyt joukkoon milloin hunajaa, sitrunaa tai vaikka molempia. Reilu rkl kuivattua nokkosta ja kuumaa vettä päälle, annetaan hautua hetkinen ja juoma on valmista. Varsinainen energiapommi suoraan pihalta. Kuivattuna varmasti helppo lisätä leivonnasta keittoihin, oikeastaan mihin vain. Loistava ravintolisä.

Tässä joitain pointteja jotka vakuuttivat minut ja googlaamalla löytyy helposti lisää: Todella monipuolinen kasvi. Toimii vaivaan kuin vaivaan, ravinnoksi, kankaisiin ja kasvimaan lannoittajaksi (ämpäri täyteen nokkosta ja viikoksi mehustumaan, siinä ilmainen luomulannoite).

Nokkonen sisältää runsaasti kuitua ja mm. seitsenkertaisesti rautaa pinaattiin verraten, runsaasti C-vitamiinia n.100mg/100g, histamiinia (käytetään ennelta ehköisevästi kevät allergioihin) ja foolihappoa.
Nokkonen on ravinnerikkain kasvi suomessa varsinaista superfoodia siis.




































Älä kuitenkaan kerää navetan, ulkohuussin tai kompostin läheisyydestä runsaiden typpipitoisuuksien vuoksi.

Juuri nyt onkin loistavaa aikaa syventyä Hortoilun salohin! Luonto alkaa heräilemään. Jonkin verran jo kerkesin aiheeseen tutustua viime vuonna, mutta lähinnä selvittelin mitä horsmia pihaltamme sopisi salaattiin.
Ainakin jonkin hyvän viherseoksen ajattelin patentoida pihamme kasveista.


2 kommenttia:

Kiitoksia kommentistasi!