keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Kompostihommia

Täällä metsänlaidalla kompostointi on melko luonnollista. Varsinkin kun pihalla harrastamme viljelyä. Tässä kaksi metallitallikehikkoa lehtikompostina. Ensin ostimme yhden, joka täyttyi melko nopeasti ja viereen ilmestyikin pian toinen. Ahtaitahan nämä ovat pihamme puutarha"jäte"määrään verraten. Nyt kuitenkin tyhjenivät kivasti, kun kärräsimme monta kottikärryllistä kasvimaalle.  


Tyhjennyksen jälkeen se oli mahdollista nimittäin kehikoiden yhdistäminen. Tästä olin haaveillut jo viime kesästä lähtien, kun toinen vieressä täyttyi. Saimme lisätilaa 1/3. Ihan huippua! Nyt sopii taas haravoida. 


Edelliset omistajat jättivät meille tuon kuvan edessä näkyvän lämpökompostorin, tässä kompostoimme biojätteet. Tänään emme koskeneet siihen, mutta olen jo muutaman kerran sitä käännellyt ja eiköhän saada sieltä lannoitetta kasvukautta kiihdyttämään.

Lämpökompostimme takana on etualalla kanalamme komposti, sieltä kärräsimme neljä kottikärryä kasvimaalle.

Taaemmaksi kompostoimme puutarhan isompia jäätteitä, kuten oksia ja risuja. Täällä sijaitsee myös humalaviljelmämme. Ilmeisesti entiset asukkaat ovat halunneet sinne jotain, joka peittää alan nopeasti kesäisin. Kasvimaa ennen laajennusta ja kompostin kärräämistä.

Ja kompostin jälkeen. Olemme tässä (kompostoinnissa) vielä melko noviiseja, mutta kyllähän se ainakin kuohkealta näyttää. Kuinka paljon sinä lannoitat kasvimaata keväisin?

Jokohan narsisseista on saatu tarpeekseen? Minä en ainakaan, varsinkin kun naapurit näitä meille lahjoittavat. Ihanasti väriä keskelle yläpihaamme.


Jos silmillä sirittää takavasemmalle voi nähdä kanalamme, joka on tällä hetkellä vain kesäisessä muodossa. Kanatkin vielä talvihoitopaikassa, mutta heti kun säät sallivat niin kanaset pääsevät kotiin. Mahdollisesti jo tulevana viikonloppuna. Kesällä olisi tarkoitus rakentaa kanoilemme ihan talviasuttava koti pihallemme. Se on tosin vielä hieman enemmän ajatusasteella, mutta eiköhän tässä keritä.
Talkoot vain pystyyn!

2 kommenttia:

  1. Mukavaa nähdä muhevaa kompostimultaa, sitä kaivataan myös meidän mökille. Sen syntymiseen asti mennään naapurin tarjoamilla orgaanisilla lannoitteilla ;) Taidan kuitenkin lähteä juuri nyt ulos, tutkimaan ja kuopsuttelemaan jotakin. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa kevättä sinulle! Meilläkin käydään hakemassa tuttavalta ainakin muutaman kerran kaudessa peräkärryllä kakkalastia! :D

      Poista

Kiitoksia kommentistasi!