perjantai 8. marraskuuta 2013

Lähiruokaa Kirkkonummelta ja Vihdistä

Teimme Mummin kanssa retken Kirkkonummelle Maatilapuotiin. Olipa muuten ihana paikka! Tilalla viljellään viljoja ja viikonloppuisin (pe-su) he pitävät Maatilapuotia, jonne myös lähialueen tuottajat tuovat omia tuotteitaan myyntiin. Tulimme paikalle juuri kahdelta jolloin puodin ovet aukeaa ja siellä olikin jo aivan ihana toritunnelma! Hyllyjä pakattiin ja ihmisiä oli todella runsaasti ostoksilla. Ihanaa että ihmiset ovat tämän paikan aivan selvästi löytäneet. Kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa jos siellä päin sattuu pyörimään, siis muutama kilometri keskusta pellolle! :) 
Oikeastaan teimme tämän retken siksi, että tilasimme Inkoolaiselta tilalta luomukananmunia, eikä heillä ollut mahdollisuuttaa toimittaa näitä meille Espooseen asti, mutta tänne maalaispuotiin olisi toimitus joka perjantaina. Näinpä päätimme lähteä retkelle Kirkkonummelle. Tapasimme munafarmarin puodin parkkipaikalla ja saimme kolme isoa kennoa Isoja luomumunia, jotka kuulemma säilyvät vaikka jouluun asti! Meillä on kyllä niin kova kananmunan käyttöaste, että hyvä jos riittää marraskuulle. Käytämme munia paljon ruuanlaitossa ja leivonnassa. Syömme myös ihan lounaaksi munakkaita, tosi helppoa ja nopeaa arkiruokaa, viikonloppuisin herkuttelemme aamupalalla keitetyillä kananmunilla. Toisaalta hyvä ystävämme on todella allerginen kananmunille, joten olemme tottuneet myös leipomaan ilman munaa. Arkikäytössä muna vaan on niin hyvä proteiinin lähde varsinkin meille, kun syömme viikottain monta kertaa päivälliseksi kasvisruokaa. 


Kirkkonummen keikalta


Puodissa oli myynnissä melkein mitä vain, joko lähi tai luomuruokaa, perältä löytyi myös käsitöitä ja kahvila. Juustohyllyt onnistuin tällä kertaa ohittamaan, mutta lihahyllyltä mukaan tarttui peuramakkaraa, näihin ihastuimme jo kesällä Fiskarsin Slow food festareilla. Ostimme myös lisäaineetonta herkullista ruisleipää, omenoita, spelttihiutaleita ja rikottuja ohraryynejä. Puodista löytyi myös runsas valikoima vihanneksia ja juureksia, mutta näihin emme tällä kertaa koskeneet. Saimme nimittäin juuri toimituksen kotiovelle Vihdissä sijaitsevalta luomutilata ja nyt meillä on kellari pullollaan perunaa, porkkanaa, sipulia, keräkaalia, lanttua, punajuuria, selleriä ja palsternakkaa. 

Kaikenkaikkiaan tämä ns. ruokapiirin aloittelu hoitui melko kivuttomasti. Lähetin kyllä useammalle kymmenelle tilalle s.postilla kyselyitä tuotteista, mutta nehän menivät kätevästi repeatilla. Oli muuten paljon helpompi saada lihatuottajilta vastauksia verrattuna esim näihin juurestiloihin. Olisiko sitten juureksilla ja varsinkin viljalla enemmän kysyntää isoilla markkinoilla. Tai sitten näitä tiloja on varsinkin näin etelä suomessa vähemmän..Se miten kyselyyni vastattiin (jos ollenkaan) vaikuttikin todella paljon siihen mistä päätimme tilata tuotteita, jos joku laittoi vain linkin käyttämälleen verkkokaupalle ohitin sen. Minusta oli mukavaa kun nämä tilat ihan aidosti arvostivat sitä että olimme kiinnostuneita juuri heidän tuotteistaan. Tällä tavoin herää myös luottamus tilattavaa tuotetta kohtaan. Ja olemmekin todella tyytyväisiä näihin tuotteisiin, joita olemme nyt vastaanottaneet. Hinnat olivat hyvin kohtuullisia ovathan tuotteet Luomua, mielestäni piirunverran isoja kauppoja edullisempia ja monta kertaa laadukkaampia. Nyt onkin haasteena säilytys, onneksi meillä on iso kellari jonka pitäisi olla melko ideaali varatointiin. Saapa nähdä, toivotaan parasta! Tänään ajattelin, että herkutellaan Juuresrösteillä. Tänä talvena aiomme muutenkin kiinnittää huomiota siihen ettei tehtäisi salaatteja niin paljon vihanneksista vaan suosisimme mieluummin juuresraasteita. Olen myös alkanut idätys hommiin, jotta saisimme näin talven kynnyksellä vielä jotain ihan omasta takaa. Pidämme tietenkin jatkossakin silmät auki ja kuulostelemme mitä kaikkea voisimmekaan vielä tulevaisuudessa tilata suoraan tuottajilta, ilman turhia välikäsiä. 

Reissusta palauduttuamme alkaa armoton mietintä mitä kaikkea alamme ensikesänä kasvattaa omalla pihalla, mutta mikäs sen hauskempaa. Ehkäpä me voisimme jopa joskus tuottaa lähipiirillemme jotain elintarviketta..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi!