keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Itujen idätys

Kun maa on jäässä ja jotain tekee mieli kasvattaa kannattaa ehdottomasti kokeilla Itujen idätystä. Kokeilin alkutalvesta idättää useampia laatuja mm. hernettä, vihreitä linssejä ja joitain papuja, mutta ehdottomasti helpoin ja näin ollen paras laji oli Alfa Alfa eli suomenkielisemmin sinimailanen. Muut onnistuivat hyvin keskinkertaisesti, mutta Alfa Alfat olivat nopeita itämään ja antoivat runsaimman sadon! 

Minä onnistuin näin, joten miksi et sinäkin!

Tarvitset muoviastian mielellään läpinäkyvän. Minulta löytyi kaapin kätköistä idätysastia johon siis kuuluu kirkas muoviastia ja kansi (siivilämäinen), jonka läpi huuhtelu onnistuu. Tämän kannen voi hyvin korvata, vaikka harsolla, joka kiristetään jollain langalla/kuminauhalla muoviastiaan. Ja tietenkin puhdasta vettä.Pussi Ruohonjuuresta. 


Annostele rasiaan noin kaksi ruokalusikallista siemeniä ja lioita niitä muutama tunti. 

Tämän idätysastian koko n. 10x15cm


Kuvassa astia on pöydällä mutta siirrä se pimeään. Minä pidin ruokakaapissa hedelmäsosepurkkien päällä.
Lioituksen jälkeen huuhtele hyvin, muutaman kerran siis. Varo kuitenkin pienien siementen karkaamista huuhteluvaiheessa. 

Huuhtele monta kertaa päivässä, neljä kertaa riittää varmasti.


Heti seuraavana päivänä on havaittavissa siementen itäminen. Jatka huuhtelua ja pidä nämä edelleen pimeässä.


Kolmantena päivänä idyt olivat itäneet jo näin hyvin! Tässä vaiheessa nostin ne ikkunan eteen valoon ja pidin kosteana. Varmaankin jo syötäviä tässä vaiheessa, tahdoin vain saada niistä mehevämpiä.


Olisikohan tämä ollut 4-5 päivä, jolloin korjasin sadon. Tuossa ikkunalla pidettäessä huuhtelin ituja kerran päivässä. Kannattaa kuitenkin seurata, etteivät idut ala kuivamaan, tämä korjaantuu tietenkin lisäämällä kastelua. Varsinkin näin talvella sisäilma saattaa olla hyvinkin kuivaa. Valmiit idut säilytän litran pakastepussissa, jonka suljen kieputtamalla pussia ympäri niin, että pussiin jää runsaasti ilmaa. 
Säilyy hyvin viikon jääkaaapissa.


Siemenpussin hinta taisi olla n. 5 euroa ja uskoisin pussista riittävän lähemmäs kymmeneen idätykseen, jos siis pieni puuha ei haittaa on idätys huomattavasti edullisempaa kun ostaa nämä kaupasta valmiina! Sopii kaikkiin salaatteihin ja käy mielestäni myös mainiosti lehtisalaatin korvikkeena. Leipien päälle, wokkiin ja vaikka mihin, suuhun vaikka sellaisenaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi!